Ha farsang, akkor fánk
A napokban megrendezett Családi Farsangi Futás és Fánksütés kapcsán mi mást is ajánlhatnék ezen a héten, mint egy klasszikus szalagos fánkot.
Farsangi fánk
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 2 tojás sárgája, 5 dkg vaj olvasztva, 2 evőkanál porcukor, pici só
Elkészítés: Langyos tejben az élesztőt egy kis cukorral felfuttatom. A liszthez hozzáadom a tojások sárgáját, a maradék porcukrot, a vajat, a sót, esetleg 1 evőkanál rumot, és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgozom, amikor a tészta elválik az edény falától, ruhával letakarva, langyos helyen fél órát kelesztem. Miután megkelt, lisztezett deszkán 1 centi vastagra nyújtom, majd kiszaggatom. Ekkor letakarva pihentetem még 10 percig. Ezután a fánkok közepére egy-egy mélyedést nyomok az ujjammal, és ezzel a felével lefelé rakom bele a bő, forró olajba. A sütés kezdetén az edényt lefedem, amikor átfordítottam a fánkokat, fedő nélkül sütöm tovább. Szalvétára vagy konyhai papírtörlőre kiszedem, porcukorral, lekvárral tálalom.
Kellemes időtöltést kívánok a konyhában, jövő héten újabb finomsággal jelentkezem.
Rita asszony