Szezonális leves
Receptek

Szezonális leves

A leggyorsabban elkészíthető ételek közé tartoznak a krémlevesek. A piaci standokon még ott van a sütőtök. Mint neve is mutatja, elsősorban megsütve szoktuk fogyasztani, ám higgyék el, levesként is népszerű lesz a családi ebédeken.

Sütőtök krémleves

Hozzávalók: 1 kg sütőtök (1 közepes méretű), 2 db sárgarépa, 2 dl főzőtejszín, 5 dl zöldség alaplé (vagy 1 db zöldségleveskocka vízzel), 1 db póréhagyma, 2 ek méz, 2 ek vaj (vagy olívaolaj), só ízlés szerint, 1 csipet fehér bors, gyömbér ízlés szerint (kb. 1 centi vastag, vagy 1 tk őrölt gyömbér), 1 csipet szerecsendió

Elkészítés: A zsiradékon megdinszteljük a karikára vágott póréhagyma alsó, fehér részét. Erre rádobjuk a felkockázott és meghámozott répát és sütőtököt, megforgatjuk. Rácsorgatjuk a mézet, megszórjuk az őrölt, vagy reszelt friss gyömbérrel, majd kevergetve pirítjuk még így egy-két percig. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk. 20 perc főzés után felöntjük a tejszínnel, reszelünk bele szerecsendiót. A legjobb állag elérése érdekében a legjobb, ha ebben a fázisban pont ellepi a lé a zöldséget. Még egyszer felforraljuk a levest, és ha minden teljesen puhává főtt, levesszük a tűzről, és botmixerrel pépesítjük. Ízlés szerint utólag még sózhatjuk, borsozhatjuk. Ha szeretnénk, akár bacon chips-szel is tálalhatjuk, még izgalmasabb ízt kapunk majd végeredményként.

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Marhajó bográcsos étel

Marhajó bográcsos étel

Magyaros házikolbász

Magyaros házikolbász

Ízletes tokány, Katától

Ízletes tokány, Katától

Ezzel várjuk a tavaszt

Ezzel várjuk a tavaszt