Halas Táncegyüttes az Interetno-n
Kultúra

Halas Táncegyüttes az Interetno-n

Szerdán tíz táncegyüttes vonult fel Etnopolis utcáin és mutatkozott be a szabadkai Városháza melletti nagyszínpadon az Interetno Fesztivál nyitónapján. Ezzel a táncpanorámával hivatalosan is kezdetét vette a 21. Interetno Fesztivál Szabadkán, amely egészen szombatig várja a látogatókat. A környező országokból érkezett vendégek között, Cornea Zsolt vezetésével a Halas Táncegyüttes is részt vett partnervárosunk nagyszabású, hagyományőrző eseményén.

Az ökumenikus szertartás után az együttesek országaik népviseletben érkeztek a nyitóceremóniára. Idén Szlovákiából, Magyarországról, Szlovéniából és Montenegróból érkeztek vendégek, mellettük még bemutatkozott a szabadkai Bunjevačko Kolo, a Mladost és a Népkör együttese is. Magyarországot idén a Halas Táncegyüttes és egy kecskeméti néptánccsoport képviselte. A megnyitón köszöntőt mondott Stevan Bakić, Szabadka polgármestere és Takács Márta, a Népkör elnöke is.

Cornea Zsolt tájékoztatta a halasi csoport bemutatkozásáról szerkesztőségünket. Testvérvárosunk Szabadka nagyszabású nemzetközi folklór rendezvényén, ebben az évben a Halas Táncegyüttes képviselte Kiskunhalast. A folklórfesztiválon együttesünk ebből az alkalomból hat párral és erdélyi tánccal készült. Kalotaszegi legénység és szaporát új ruháinkban láthatta a nagy létszámú érdeklődő együttesünket. Hatalmas élmény volt látni, érezni az érdeklődő szeretet, amit a felvonuláson tapasztaltunk a nagyszámú közönség részéről – mondta Halas Táncegyüttes vezetője.

Takács Márta, elnök, Népkör Magyar Művelődési Központ, Szabadka: „Nagyon jó érzés, nagyon sok ismerőssel találkozik az ember és csupa pozitív visszajelzés jött. Az én egyik feladatom, hogy a szeretetasztalt megszervezzem, a fellépőink megvendégelését és ma olyan önzetlenül hoztak emberek sósat, édeset, gyümölcsöt, olyan szeretettel, sok év kellet, hogy ez beérjen.”

A csoportok a nemzetköziség, a hagyományőrzés, közösségi élmény, a népművészet, a zene és a tánc élményét ígérik. A pannonrtv.com magyar nyelvű hírportál Preszner Richárdot, a Halas Táncegyüttesből idézte: „Nem is a megmutatkozás a fontos, hanem hogy találkozunk más táncosokkal, ápoljuk a hagyományt és megismerjük más népeknek is a kultúráját.”

A fesztivál programjai szombatig várják a látogatókat. Érdemes ellátogatni az alig 50 kilométerre lévő testvérvárosunkba Szabadkára a nemzetközi folklór fesztiválra.

Hír és képforrás: pannonrtv.com