A hazai ízek kedvelőinek #3
Februárban a hazai ízeket kutatjuk fel sorozatunkban. Most, a hónap harmadik hetében egy vegetáriánus ételt ajánlok kedves Olvasóim figyelmébe. A lecsó könnyed, közkedvelt és persze magyar étel. De vajon hogyan készíthető belőle egy rakott étel? E heti ajánlatomból erre a kérdésre kaphatnak választ az érdeklődők.
Rakott padlizsán rizses lecsóval
Hozzávalók: 2db közepes padlizsán, 2 deciliteres bögrényi rizs, 4 db zöldpaprika, 3 db paradicsom, 3 db hagyma, 1 evőkanál vaj, étolaj, pirospaprika, só, vegeta, pici cukor.
Elkészítés:A padlizsánt meghámozom, karikákra vágom. A rizst megfuttatom egy 20 evőkanál étolajon, kevergetve pirítom, majd felöntöm kétszer annyi mennyiségű vízzel amennyi a rizs, sózom, vegetával megszórom. A hagymából, paprikából, paradicsomból elkészítem a lecsót, a végén ízlés szerint cukorral ízesítem. A lecsót a szaftjából kiszedem, és a rizzsel összekeverem. Egy tűzálló tálat kivajazok, lerakok egy sort a padlizsán karikákból, ráterítem a rizses lecsót. Megint egy sor padlizsán következik, a tetejét meglocsolom a lecsó szaftjával. Jó forró sütőben kb. 20 percig sütöm.
Ezzel a recepttel rövid idő alatt tartalmas, ízletes finomság kerülhet a halasi asztalokra is. Tegyenek egy próbát, lepjék meg családjukat egy igazán finom egytálétellel! Ötleteiket, észrevételeiket a ritarecept@freemail.hu címen várom! Sok sikert kívánok a konyhában!
Fotó: Szőri Attila