Afrikai köret halasi tányérokon
Receptek

Afrikai köret halasi tányérokon

Egyre többen vannak, akik a modern étkezési szokásokat követve vegetáriánus ételeket készítenek családjuknak. Az előző heti tartalmas, húsos étel mellé/helyett ajánljuk most ezt a könnyed, ám laktató gombaragut, melyet kuszkusszal fogunk tálalni. Ha eddig még nem készítettek ilyet, bátran ajánlom, érdemes kipróbálni, napjainkban szinte minden bio-boltban megvásárolható. Ez a durum búzából készült durva dara szerves részét képezi a legtöbb afrikai ételnek. Elkészítése gyors és egyszerű: mindössze annyi vizet forralok fel, ami ellepi, szórok bele sót, egy kevés olajat vagy vajat teszek bele, és ráöntöm a kuszkuszra. Nem  kell főzni, csak lefedem és kb. 3-5  perc alatt kész.

Gombaragu kuszkusszal
Hozzávalók: 80 dkg laskagomba, 10 dkg vöröshagyma, 4 cikk fokhagyma, 10 dkg vaj, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 dl száraz fehérbor, 1-1 db színes paprika (piros, zöld), 1 db paradicsom, só, borsikafű, színes őrölt bors
Elkészítés: A gombát megmosom, felszeletelem. Vajban  megpirítom a félkarikára vágott vöröshagymát, majd ráteszem a gombát. Jöhet a felszeletelt zöld- és pirospaprika. Megsózom, borsikafűvel meghintem, pici színes őrölt borsot is adok hozzá (ízlés szerinti mennyiségben). Kevergetve addig párolom, amíg a leve el nem párolog. Ekkor adok hozzá apróra zúzott fokhagymát, apróra vágott petrezselymet, beledarabolom a paradicsomot is, és felengedem a fehérborral. Készre párolom, kuszkusszal tálalom.

Vallom, hogy nem árt néha húsmentes napot tartanunk a sok nehéz étel fogyasztása mellett. Persze néhány apró fortéllyal a vegetáriánus finomságokat is elkészíthetjük úgy, hogy abból a család minden tagja örömmel fogyasszon akár több adagot is. Ha pedig olyan ízletes újdonságokat teszünk az asztalra, mint a kuszkusz, a vendégek garantáltan tele hassal hagyják majd el a konyhát. Kérdéseiket, ötleteiket, javaslataikat továbbra is várom a ritarecept@freemail.hu címen.

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Tepsis finomság

Tepsis finomság

Ha farsang, akkor fánk

Ha farsang, akkor fánk

Krémesítjük a krumplit

Krémesítjük a krumplit

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol