Aki a vadat szereti…
…az biztosan elkészíti majd e heti ajánlatomat, ami egy tartalmas pörkölt. Kerül bele egy-két extra hozzávaló is, de higgyék el, ezt így, ebben a formában érdemes elkészíteni.
Áfonyás-gombás szarvaspörkölt
Hozzávalók: 1.5 kg szarvascomb, 3 dl száraz vörösbor, 0.5 kg csiperkegomba, 3 közepes fej vöröshagyma, 2 ek kacsazsír, 1 db tv paprika, 1 ek fűszerpaprika (őrölt), 2 gerezd fokhagyma, 3 ek áfonyadzsem (lekvár), 2 db babérlevél, borókabogyó ízlés szerint, kakukkfű ízlés szerint, rozmaring ízlés szerint, köménymag ízlés szerint, só ízlés szerint, bors ízlés szerint
Elkészítés: Felkockázzuk a szarvashúst, a hagymát és a tv paprikát is. A hagymát elkezdjük dinsztelni a kacsazsíron, majd hozzádobjuk a paprikát és a felszeletelt gombát. Ha átpárolódott, beledobjuk a bográcsba a húst és együtt rotyogtatjuk őket. Közben mozsárban összetörjük a fűszereket (kivéve a babért). Ha a hús „kifehéredett" megszórjuk az összezúzott fűszerekkel, a babérral és a pirospaprikával és belenyomjuk a fokhagymát. Hozzáadjuk az áfonyalekvárt, és ha kell még, felöntjük kevés vízzel. 3-4 órán át csak főzzük. Mikor már majdnem puha a hús, beleöntjük a vörösbort, és azzal készre pároljuk. Köretként ezúttal kapros-tejfölös nokedlit készítettem hozzá.
Hasonlóan finom ebédötlete van? Küldje el a szori.attila@halasmedia.hu e-mail címre!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila