Egy finom ebéd
Receptek

Egy finom ebéd

Sokszor hangoztatom, hogy érdemes újabb és újabb recepteket kipróbálni, de bizony néha az a legjobb, ha egy már százszor elkészített klasszikus kerül az étkezőasztalra.

Tejfölös zöldbabfőzelék pulykapaprikással

Hozzávalók: 75 dkg vajbab, só, 2 babérlevél, 3 ek liszt, 4 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 mk pirospaprika, 3 dl tejföl, 1 ek ecet, 1 ek cukor
A paprikáshoz: 2 db zöldpaprika, 1 kg pulykamell, 4 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 4 dkg liszt, 4 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál pirospaprika, pár tekerés frissen őrölt tarkabors, fél dl olaj

Elkészítés: A megtisztított, feldarabolt zöldbabot feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. Megsózzuk, beletesszük a babérleveleket, és kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Közben a lisztből az olajon zsemleszínű rántást készítünk, majd megdinszteljük rajta a megtisztított, finomra vágott fokhagymát. A tűzről levéve megszórjuk a pirospaprikával, elkeverjük, és azonnal hozzáadjuk a tejfölt. Kikeverjük vele a rántást, és fokozatosan hozzákeverünk kb. 2 dl hideg vizet (így nem lesz csomós). A rántást a forrásban lévő főzelékhez öntjük, és folyamatos kevergetés mellett újraforraljuk. Ezután még 5 percig lassan forraljuk. Ha szükséges, megsózzuk a főzeléket. Az ecettel és a cukorral ízesítjük. A paprikáshoz a vörös- és a fokhagymát, valamint a paprikát aprítsuk fel. A hagymákat pici olajon dinszteljük meg a zöldpaprikával, majd a tűzről levéve szórjuk bele a pirospaprikát is. Ezután adjuk hozzá a  feldarabolt pulykát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha kell, öntsük fel pici vízzel, és fedő alatt pároljuk a húst puhára. A lisztet a tejföllel és egy kávéspohárnyi vízzel keverjük össze alaposan. A paprikást sűrítsük be a tejfölös, lisztes masszával, s miután forrt egyet, már tálalhatjuk is.

Ha önnek is van egy receptje, küldje el a szori.attila@halasmedia.hu címre!

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Tuti siker

Tuti siker

Ízletes tokány, Katától

Ízletes tokány, Katától