Egy igazán tunkolós ebéd vagy vacsora
Hazánkban nagy népszerűségnek örvendenek a különböző szaftos húsételek. Ezúttal elrugaszkodunk a pörköltektől, és inkább egy különlegesebb ízvilágú ragut ajánlok olvasóink figyelmébe.
Tárkonyos sertésragu
Hozzávalók: 75 dkg sertéscomb, só és bors ízlés szerint
A páchoz: 4 gerezd fokhagyma, 5 közepes db újhagyma, 2 szál tárkony (vagy 2 ek morzsolt), 5 dkg sűrített paradicsom, 0.5 dl balzsamecet, 1 dl napraforgó olaj
A mártáshoz: 2 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő, 1 szál tárkony (morzsoltból 1 kanál), só és bors ízlés szerint
Elkészítés: A húsokat kis darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Elkészítjük a pácot, amihez a hagymát kockára vágjuk, a fokhagymát pedig összetörjük, majd tárkonnyal, balzsamecettel, olajjal és a sűrített paradicsommal összekeverjük. Így tesszük be a hűtőbe egy éjszakára. Egy peremes serpenyőben az 1 dl olajat felhevítjük, majd beletesszük a már bepácolt húst. Öntsük fel 1 dl vízzel, majd fedjük le nagyjából 30 percre. Ha kész, a már bekevert mártással felöntjük, majd megvárjuk, hogy rottyanjon egyet, és kész is. Ideális köret hozzá a párolt rizs.
Rita asszony
fotó: Szőri Attila