Ha húsvét, akkor sonka
Receptek

Ha húsvét, akkor sonka

Ugye Önök is megvásárolták a szép kötözött sonkát Húsvétra? Nálunk az utóbbi években mindig kettő készül. Én a klasszikus módon főzöm meg, fiam azonban egy sokkal extrább változattal szokta meglepni a családot. Az utóbbi receptjét osztom meg olvasóinkkal.

Mázas sonka

Hozzávalók: 1,5-2 kg-os füstölt, kötözött lapockasonka, 2 sárgarépa, 1 póréhagyma, 1 fej hagyma, 1 csokor újhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 levél babérlevél, só, 1 ek egész színes bors, 300 g baracklekvár, 3 ek balzsamecet, 1 narancs leve, 100 ml vörösbor, egész szegfűszeg

Elkészítés: Egy nagyobb lábasba vizet öntünk – fontos, hogy beleférjen kényelmesen a sonka és a zöldségek is. A zöldségeket a sárgarépától a fokhagymáig közepes darabokra vágjuk, a sonkával együtt beletesszük őket a vízbe, és elkezdjük forralni. Ezután fűszerezzük: beletesszük a babérlevelet és a színes borsot, ízlés szerint sózzuk. A sonkát addig főzzük, amíg meg nem puhul. Ha kész, kiszedjük a főzővízből, és amíg hűl, elkészítjük a mázat. Egy kisebb lábasban alacsony lángon összeforraljuk a hozzávalókat, kb. az ötödére. A sonkáról eltávolítjuk a hálót, és a bőrét egy éles késsel bekockázzuk, majd alaposan megtűzdeljük szegfűszeggel. Egy tepsibe teszünk egy rácsot, és ráállítjuk a sonkát, majd elkezdjük ráönteni a mázat, melyet  egy ecset segítségével egyenletesen eloszlatunk rajta. 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, figyelve, hogy legyen szép barna a máz rajta. Ha kész, hagyjuk kicsit lehűlni, a szegfűszegeket eltávolítjuk, és úgy szeleteljük fel a sonkát.

Jó pihenést és sok finom falatot kívánok minden Halasi Tükör olvasónak az ünnep idejére is!

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

eredeti recept: Street Kitchen

Még több cikk

Ha farsang, akkor fánk

Ha farsang, akkor fánk

Marhajó bográcsos étel

Marhajó bográcsos étel

Tuti siker

Tuti siker