Magyaros házikolbász
Receptek

Magyaros házikolbász

Ahány ház, annyi szokás. A gasztronómia területén szinte minden ételre igaz ez a mondás. Nem kivétel ez alól a házilag készített sültkolbász is. Nézzünk, egy térségünkben igazán népszerű verziót!

Házi sültkolbász

Hozzávalók: 7 kg sertéslapocka, 3 kg tokaszalonna, 200 g só, 200 g fűszerpaprika (lehet 80-20%, 70-30% arányban csípőssel is keverni), 100 g őrölt bors, 100 g őrölt köménymag

Elkészítés: A húst felkockázzuk, a tokaszalonnát lebőrözzük, ha szükséges, szintén felkockázzuk, a hússal összekeverjük, majd az egészet ledaráljuk. A darált húshoz adjuk a fűszereket, és kézzel alaposan összedolgozzuk, legalább 15 percig, hogy homogén masszát kapjunk. A beleket váltott, tiszta vízben átmossuk, majd kevés langyos vízben odakészítjük a töltéshez. Egy belet kiveszünk, a végére csomót kötünk, és mint egy lufit, felfújjuk. Ezzel leellenőrizzük, hogy nem szakadt vagy lyukas a bél. A töltőt telerakjuk a kolbászhússal, a töltő csövet kicsit bevizezzük, bekenhetjük a kolbászhússal, hogy csússzon, ne tapadjon rá a bél. A belet szépen a töltőcsőre húzzuk, vigyázva hogy, ne sérüljön. A töltőt elindítjuk, és nem túl feszesre, megtöltjük a belet. A végét elkötjük, 2-3 helyen csavarunk a kolbászon, ezzel ki is porciózzuk. Frissen megsütjük vagy fagyasztóba tesszük a későbbi felhasználásig.

Még több cikk

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Tuti siker

Tuti siker

Könnyed gasztrotipp

Könnyed gasztrotipp

Tuti siker

Tuti siker