HAL-latlan vacsorafinomság
Előző héten indítottuk útjára gasztronómiai rovatunkat, melyben egy lelkes, kiskunhalasi háziasszony szemszögéből mutatunk be Olvasóinknak ízletes, néha különleges, ám mindenképpen egyszerűen elkészíthető ételeket. Célunk, hogy Önök egy hónap alatt mindig egy teljes menüsort állíthassanak össze cikkeink segítségével. Ezen a héten halból készítünk ízletes főételt, melyet bátran tálalhatunk egy vasárnapi ebéd során családtagjainknak, de (személyes tapasztalatok szerint) a vacsoravendégek is előszeretettel fogyasztják.
Harcsapaprikás kapros-túrós galuskával
Paprikáshoz: 1 kg harcsafilé (a bőre nem kell), 2-3 ek. olaj, 1 nagyobb vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 zöldpaprika, 2 kisebb paradicsom, fűszerpaprika, só, borsikafű, majoranna, 1 ek liszt, 1,5 dl tejföl.
Galuskához: 3 tojás, kb. 10 púpos ek. liszt, 3 dkg olvasztott vaj, 25 dkg túró, 1 kis csokor friss kapor, 2-3 evőkanál olívaolaj, só.
A hagymát (néhány könnycsepp kíséretében) finomra vágom, és az olajon megdinsztelem, felöntöm egy kis vízzel, hozzáadom a fokhagymát is, és jól szétfőzöm. Sűrű, „tartalmas” pörköltalapot készítek. Megszórom pirospaprikával, dobok bele paradicsomot, paprikát (ízlés szerint mehet bele akár halászlékocka is). Belerakom a kockára vágott harcsát (jelen esetben afrikai harcsát választottam), megsózom, fűszerezem borsikafűvel, majorannával, és készre főzöm. Mielőtt egészen megfő, a tejfölt pici liszttel kikeverem, és a paprikásra öntöm. Ettől finom, „selymes” lesz a szaftja.
Ezt követően készítem el a galuskát. A vajat folyósra olvasztom, egy tálban felverem a három tojást, majd hozzáadom a lisztet, vajat, túrót, az apróra vágott kaprot, sót. Jól elkeverem, míg puha, galuskatésztát kapok. Kb.2,5 liter vizet forralok, picit sózom és beleszaggatom a galuskát. Amikor megfőtt, leszűröm és meglocsolom az olíva olajjal. Eljött a pillanat, amikor „kész az ebéd” kiáltással végre asztalhoz hívhatjuk az éhes családtagokat.
Kedves háziasszonyok! Ha az alapanyagok megfelelően elő vannak készítve, mindössze 45-50 percre lesz szükségünk az étel megfőzéséhez. Egy hét múlva egy házias ízvilágú süteményt készítünk el, kissé „felturbózott változatban”. Ha kérdése, javaslata vagy receptötlete van, várom e-mailjét a ritarecept@freemail.hu címre. Sikerekben és elismerésekben gazdag munkát kívánok a konyhában minden kedves Olvasónak!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila