Klasszikus ízek a tányéron
Szeretem időnként előszedni a legfinomabb magyar fogások receptjét, mert a sok modern étel mellett szükség van hagyományos finomságokra is a mindennapokban. Jöjjön egy igazi klasszikus, ami higgyék el, sikert fog aratni családtagjaik körében!
Bakonyi sertésborda
Hozzávalók: 1 kg csontnélküli sertéskaraj, 20 dkg füstölt szalonna, 50 dkg gomba, 2 dl tejföl, 2 evőkanál finomliszt, 1 paprika, 1 paradicsom, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 ek pirospaprika, só, 2 fej vöröshagyma
Elkészítés: A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A szalonnát, a paprikát, a paradicsomot és a vöröshagymát apróra vágjuk. A gombát alaposan megmossuk, szeletekre vágjuk. A szalonna zsírját kisütjük, a pörcöt kiszedjük. A hússzeleteket lisztbe forgatjuk, és a visszamaradt zsiradékban elősütjük, majd félretesszük. A zsíron megdinszteljük a hagymát, és pár percig pároljuk. Beletesszük a paprikát, paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a pirospaprikát, kicsi vizet adunk hozzá. A gombát egy külön serpenyőben mindenféle zsiradék, víz nélkül lepirítjuk. A pörköltalapba tesszük a hússzeleteket, és puhára pároljuk. Ha szükséges, mindig egy kevés vizet öntünk alá. Mikor a hús már puha, mehet hozzá a lepirított gomba is. Tejföllel elkevert liszttel behabarjuk, majd galuskával tálaljuk.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila