Márton napra hangolódva (2. rész)
November 11-én lesz Márton napja. Az elmúlt években több olyan receptet is összegyűjtöttem, amik ehhez a jeles naphoz kapcsolódnak. Természetesen mindegyikben a libahús áll a középpontban. Legutóbb egy finom levest ajánlottam olvasóinknak, most pedig a libasült kerül terítékre.
Márton napi libacomb
Hozzávalók: 4 db hízott libacomb, 3-4 kávéskanál só, 1 kávéskanál frissen őrölt bors, szárnyas fűszerkeverék, kb. 4 evőkanál étolaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 dl fehérbor
Elkészítés: A fűszereket elkeverem az olajban. A combok bőrét, óvatosan beirdalom, ezután a fűszeres olajjal jól bemasszírozom a húst, ami a picit kiolajozott tepsibe kerül. Körberakom fokhagymagerezdekkel, a negyedekre vágott hagymával, és meglocsolom a borral. Alufóliával lefedem, és kb. másfél órára beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe. Végül 200 fokon fólia nélkül pirítom kb. 15 percig. Dinsztelt vöröskáposztát adok mellé, amihez a hagymát és a káposztát vékonyra felszeletelem. A hagymát az olajon megdinsztelem. A cukrot, pár percig karamellizálom, rárakom hagymát és a káposztát. Ráöntöm a bort a balzsamecetet, ízesítem sóval, fehér borssal, jól átforgatom és összeforralom. Közepes lángon addig párolom, míg a káposzta teljesen megpuhul, és a leve elpárolog róla.
A héten még jelentkezem egy újabb finom Márton napi étellel. Addig is kellemes időtöltést kívánok mindenkinek a konyhában!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila