Márton napra hangolódva (2. rész)
Receptek

Márton napra hangolódva (2. rész)

November 11-én lesz Márton napja. Az elmúlt években több olyan receptet is összegyűjtöttem, amik ehhez a jeles naphoz kapcsolódnak. Természetesen mindegyikben a libahús áll a középpontban. Legutóbb egy finom levest ajánlottam olvasóinknak, most pedig a libasült kerül terítékre.

Márton napi libacomb

Hozzávalók: 4 db hízott  libacomb, 3-4 kávéskanál só, 1 kávéskanál frissen őrölt bors, szárnyas fűszerkeverék, kb. 4 evőkanál étolaj, 1 gerezd fokhagyma, 2 fej vöröshagyma, 1 dl  fehérbor

Elkészítés: A fűszereket elkeverem az olajban. A  combok bőrét, óvatosan beirdalom, ezután a fűszeres olajjal jól bemasszírozom a húst, ami a picit kiolajozott tepsibe kerül. Körberakom  fokhagymagerezdekkel, a negyedekre vágott hagymával, és meglocsolom a borral. Alufóliával lefedem, és kb. másfél órára beteszem a 180 fokra előmelegített sütőbe. Végül  200 fokon fólia nélkül pirítom  kb. 15 percig. Dinsztelt vöröskáposztát adok mellé, amihez a hagymát és a káposztát  vékonyra felszeletelem. A hagymát az olajon megdinsztelem. A cukrot, pár percig karamellizálom, rárakom  hagymát és  a káposztát. Ráöntöm a bort  a balzsamecetet, ízesítem sóval, fehér borssal, jól  átforgatom és összeforralom. Közepes lángon addig párolom, míg a káposzta teljesen megpuhul, és a leve elpárolog róla.

A héten még jelentkezem egy újabb finom Márton napi étellel. Addig is kellemes időtöltést kívánok mindenkinek a konyhában!

Rita asszony
Fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Egy nem létező étel

Egy nem létező étel

Könnyed gasztrotipp

Könnyed gasztrotipp

Tuti siker

Tuti siker