Micsoda gasztronómiai élmény!
Rövid idő alatt, egyszerűen elkészíthető, nem igényel túl nagy konyhai tapasztalatot. Klasszikus, magyaros ízek és egy kis extra újdonság jellemzi az ízvilágát. Ez nem más, mint Dóra nevű olvasónk egyik specialitása.
Zöldborsós sertésragu
Hozzávalók: 4 evőkanál olívaolaj, 2 közepes fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 3 csipet fehérbors, 1 mokkáskanál köménymag (őrölt), 1 evőkanál majoránna, 2 paradicsom, 1 paprika, 500 g sertéscomb, 2 evőkanál mustár, 1 teáskanál akácméz, 1 evőkanál pirospaprika (őrölt), 250 ml fehérbor, 300 ml víz, 2 evőkanál ételízesítő, 200 g zöldborsó, 150 g tejföl
Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát, és a reszelt fokhagymát elkezdjük dinsztelni az olajon. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel, és majoránnával. Beletesszük a kockára vágott paradicsomot, és paprikát, felöntjük kb. 100 ml vízzel, majd kissé összeforraljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst, a mustárt, és a mézet, majd alaposan összekeverjük. Megszórjuk pirospaprikával, és felöntjük a fehérborral. Pár percig forraljuk, hogy elillanjon a bor alkohol tartalma. Hozzáöntjük a maradék vizet, ízlés szerint megszórjuk ételízesítővel, majd közepesnél kicsit alacsonyabb lángon elkezdjük főzni. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót, majd az egészet készre főzzük. Ha minden megpuhult, és a levét is nagyjából elfőtte, hozzáadjuk a tejfölt, majd pár perc alatt összeforraljuk. Párolt rizzsel vagy főtt tésztával, nokedlivel tálaljuk.
Ugye milyen egyszerű és nagyszerű? Jó étvágyat kívánok hozzá mindenkinek!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila