Olaszos ebéd
Vannak ételek, amiket egyszerűen mindenki szeret. Ilyenek például a bolognai szószos, darált húsos tészták. Az órákon keresztül rotyogó ragut ezúttal cannelloni tésztába töltöttem.
Bolognai cannelloni
Hozzávalók: 20 db cannelloni cső, 2 nagy marék reszelt parmezán, 1 nagy vöröshagyma, 1 közepes sárgarépa, 2 szál angolzeller, 3 gerezd fokhagyma, 400 g darált marhahús, 400 g passzírozott paradicsom, 1,5 dl száraz vörösbor, 1 tk szárított oregano, 1 tk szárított kakukkfű, 1 marék friss bazsalikom, só, bors, olívaolaj, 0,5 dl tej
A besamelhez: 4 dkg vaj, 4 dkg liszt, 6,5 dl tej, 0,5 mokkáskanál szerecsendió, só, fehérbors
Elkészítés: A raguhoz finomra aprítjuk a vöröshagymát és olívaolajon párolni kezdjük. A sárgarépát lereszelve a hagyma mellé dobjuk, ahogyan az apró szeletekre vágott angolzellert is. 3-4 perc után beletörjük a fokhagymákat is. Újabb 2 perc párolás után a zöldséges alapra dobjuk a darált marhahúst, amit kevergetve szépen fehéredésig pirítunk a lábasban. Ezután hozzáadjuk a passzírozott paradicsomot és a vörösbort. Só, bors, szárított oregano és kakukkfű kerül bele. Lefedve minimum másfél órán át főzzük, amíg a zöldségek teljesen eltűnnek benne. Ekkor elkeverünk benne a kevés tejet, és a finomra vágott bazsalikommal ízesítjük.
A besamelmártáshoz a vajat felolvasztjuk egy lábasban, majd hozzáadjuk a lisztet és egy habverővel addig keverjük, amíg csiriz-szerű állagot kapunk. Részletekben elkezdjük adagolni hozzá a tejet és addig kevergetjük, amíg szép mártást kapunk. Ekkor sóval, fehérborssal és őrölt szerecsendióval ízesítjük. Egy tepsi vagy hőálló tál aljára öntünk egy keveset a besamelmártásból. Ezután a tésztacsöveket egy kiskanállal elkezdjük megtölteni a raguval, törekedve arra, hogy minél több kerüljön beléjük. Ha a csövek már a tálban pihennek, meglocsoljuk az egészet egy újabb adag mártással, megszórjuk reszelt parmezánnal, majd 180 fokos sütőbe tesszük, ahol 40 perc alatt elkészül.
Várom az Ön kedvenc olasz receptjét is a szori.attila@halasmedia.hu címre!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila