Savanyú édesség
Hűs, frissítő és eszméletlenül savanyú. Ez a citrom, melyből ezen a héten egy ízletes süteményt készítünk. Nyári délutánokon kitűnő csemege lehet egy kocka finom citromszelet, melynek most kétféle variációját is megosztom önökkel.
Citromos szelet
Hozzávalók: 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 2 citrom leve, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg vaj
Elkészítés: Piskótatésztát sütök, amikor kihűlt 3 részre felvágom. A hozzávalókat, a vaj kivételével habverővel kikeverem, majd gőz fölött tovább kevergetve besűrítem, és lehűtöm. Ezután a habosra kevert vajjal elegyítem a citromos, kihűlt krémet. A piskótalapokat megkenem a krémmel, a tetejére citromkarikát rakok, majd tortazselével bevonom.
A másik változat hozzávalói: 5 dl tej, 10 dkg cukor, 1 csomag vanília puding, 15 dkg margarin, 1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés: A pudingot a cukorral és a tejjel a szokásos módon sűrűre főzöm, és időnként megkavargatva kihűtöm. A habosra kevert margarint hozzáadva krémmé keverem, a citromlével és a reszelt héjjal ízesítem. Ezzel a krémmel töltöm meg a piskótalapokat. Az elkészítés után pár órára hűtőbe rakom.
Rita asszony
fotó: Szőri Attila