Tarja vagy csirkemell helyett
A háziasszonyok, tapasztalatom szerint ritkán mernek olyan alapanyagokat kipróbálni, amik némiképp eltérnek a megszokottól. Ha sikerül jó minőségű bárány-, birka- vagy ürühúst beszereznünk, akkor ne idegenkedjünk tőle, készítsünk el egy ízletes ebédet belőle az alábbi módon.
Ürüflekken vegyes salátával
Hozzávalók: ürühús, só, bors, fokhagyma, rozmaring
Salátához: ízlés szerint zöldségek (én most háromféle salátát, retket, kígyóuborkát, snidlinget és sárgarépát használtam fel), olívaolaj, többféle balzsamecet, worchester szósz, szójaszósz, só, tejföl, tejszín és két tojás sárgája
Elkészítés: Az ürühúst tisztítsuk meg, ha kell, csontozzuk ki, vágjunk szép szeleteket belőle, majd jöhet a pácolás. Nem kell túlbonyolítani, a húsra só, bors, fokhagyma és némi rozmaring kerül. A bepácolt húst hűtőszekrénybe tesszük 1-2 órára, még jobb, ha egy egész éjszakát pácolódik. Akár grillrácson, akár forró serpenyőben, zsiradékon megsüthetjük a hússzeleteket. Tálalás előtt a salátához a zöldségeket tetszés szerint felaprítjuk, s elkészítjük az öntetet a hozzávalóknál felsorolt dolgokból. Mikor mindennel készen vagyunk, a tányérra teszünk 1-2 szelet húst, mellé pedig a zöldségeket a dresszinggel leöntve.
Ha önnek is van egy kedvenc receptje, küldje el nekem e-mailben az attila@halsmedia.hu címre! Kellemes időtöltést kívánok a konyhában!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila