Tésztát a tepsibe!
E heti ajánlatomban az a legjobb, hogy gyakorlatilag bármit beletehetünk, amit otthon a hűtőben vagy a spájzban találunk. Most egy „alap verziót” készítettem, de tényleg tetszés szerint variálhatók a hozzávalók.
Tepsiben sült sajtos-baconös tészta
Hozzávalók: 50 dkg száraz tészta, 4 db tojás, 45 dkg tejföl (1 nagy pohár), 2 dl főzőtejszín, 10 dkg bacon, 20 dkg reszelt sajt, zsemlemorzsa, olaj, só, őrölt bors, 1 kávéskanál ételízesítő
Elkészítés: A tésztát lobogó forró vízben félkészre főzöm és leszűröm. Egy hőálló tálat vagy közepes tepsit kikenek egy kis olajjal, zsemlemorzsával megszórom. A tojásokat egy keverőtálban egy kis sóval, a tejföllel és a tejszínnel habosra kikeverem. Ízesítem borssal és ételízesítővel. A szalonnát felkockázom, egy serpenyőben zsírjára sütöm, és az öntettel összekeverem. A tészta felét elterítem a tálban, megszórom a sajt felével, és leöntöm a mártás egy kisebb részével. Erre halmozom a tészta maradék részét, a reszelt sajtot, és felöntöm a maradék öntettel. A sütőt beállítom 175-180 fokra, és szép pirosra sütöm benne. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e! Kissé hagyjuk hűlni, könnyebb a szeletelése.
Ön milyen alapanyagokból készítene el egy hasonló finomságot? Írja meg nekem az attila@halasmedia.hu e-mail címre, s én közzéteszem receptjét!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila