Tipikus nyári étel
Az évszázadok alatt kialakultak olyan ételek, amiket gondolkodás nélkül hozzákötünk egy-egy évszakhoz. Míg télen a sült hurka és kolbász a trendi, addig a nyárhoz szerintem leginkább a töltött paprika passzol.
Hagyományos töltött paprika
Hozzávalók: 8-10 db zöldpaprika, 50 dkg darált sertéslapocka vagy comb, 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg rizs, 1 tojás, 1 teáskanál pirospaprika, só, bors, 1.5 l házi paradicsomlé vagy 3 dl sűrített paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál finomliszt
1-2 evőkanál cukor
Elkészítés: A darált húst összekeverem a tojással, rizzsel, hozzáadom a finomra vágott hagymát, pirospaprikát, borsot és sót teszek bele. Jól összedolgozom. Lazán megtöltöm a kicsumázott paprikákat, és egy fazékba sorakoztatom. A paradicsomlevet megsózom. Ha sűrített paradicsommal készítem, vízzel felengedem, elkeverem, és sózom. Beleteszem a cukrot is, ráöntöm a paprikákra. Ha felforrt, lefedem, és kb. egy órán át főzöm. Közben a zsiradékból és a lisztből világos rántást készítek, hagyom kihűlni, így nem lesz csomós. Amikor megpuhult a töltött paprika, a rántást kevés vízzel felengedem, és ráöntöm, majd öt perc alatt összeforralom. Sós vízben megfőzött burgonyával is tálalhatjuk.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila