Vaddal indult az év
Szilveszterkor vendégek jártak nálunk, és úgy döntöttem, egy igazán különleges étellel lepem meg őket. Vadmalac gerincet sütöttem, amihez egy savanykás, gyümölcsös kiegészítőt kínáltam.
Vadgerinc áfonyamártással
Hozzávalók: 2 kg húsos vadgerinc, vadpác fűszerkeverék, 1/2 dl tárkonyos ecet, 4-5 dl vörösbor, 2 dl olaj, szalonna, áfonyalekvár, kevés liszt
Elkészítés: A vadgerincet beleteszem egy nagyobb tálba, rászórom a vadpácot, ráöntöm az ecetet, a bort és az olajat, és jól átforgatom a páclében húst (fotónk a pácolás közben készült). Letakarva a hűtőbe teszem 1-2 napra, de minimum egy éjszakára. Amikor arra járok, megforgatom a pácban a húst, hogy mindenhol jól átjárja. Sütés előtt a húsról lekotrom a fűszer nagyját, hogy ne égjen rá, majd szalonna szeletekkel betakarom. A páclevet átszűröm, és a hús alá öntöm. Ha kevésnek tűnne, öntök alá kevés vizet, és lefedve kb. 180 fokon 1,5-2 órát sütöm. Ha a hús megpuhult, leveszem a fóliát, és kb. 15 percig pirítom, majd kiveszem a pecsenyeléből, amit átöntök egy lábasba - ha kevés lenne, borral pótolhatjuk, de akkor forraljuk össze -, felrakom a tűzre, beleöntöm a liszttel elkevert lekvárt, és besűrítem. A húst felszeletelem, leöntöm szósszal, és burgonyakrokettel tálalom.
Továbbra is arra bátorítok mindenkit, hogy ne tartsanak a vadhúsoktól, ízletesen elkészítve igazán különleges ételeket varázsolni belőlük a családtagok legnagyobb örömére.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila