Zabpehely a panírban
E heti ételünket elkészíthetjük sertéskarajból, tarjából, vagy szárnyasból. Rántott hús kicsit felturbózva, Rita asszonyosan.
Hozzávalók: A rántott ételekhez szükségünk van: sóra, lisztre, tojásra és valamilyen bevonó anyagra, általában zsemlemorzsára. Most csirkecombot rántottam ki, úgy hogy a zsemlemorzsához zabpelyhet kevertem. Az így panírozott húst a szokásos módon kisütöttem. A zabpehely helyett kipróbálhatjuk szezámmagot, kukoricapelyhet, mandula darabokat.
Egy másik panírozási forma, a párizsi panír. Ilyenkor kihagyjuk a prézlit a panírozásból. A lisztből, sóból, és tojásból sűrű, palacsinta tészta jellegű masszát készítünk. Először lisztben forgatom meg a húst, vagy zöldséget ezután a sűrű a masszába mártom. A tojásos masszát tovább ízesíthetjük friss, apróra vágott fűszerekkel (bazsalikom, kapor). A párizsi panír változata lehet, ha adunk hozzá még reszelt nyers burgonyát is. A zabpelyhes rántott csirkecombhoz vegyes zöldséges árpagyöngyét készítettem, de ízlés szerint tálalhatjuk bármilyen más körettel. Zöldséges árpagyöngye receptje megtalálható az április 20-ai Halasi Tükörben.
Rántott húst mindenki tud készteni. Talán sokan már unják is picit ezt a gyakori, magyar ételt. Ezzel a módszerrel azonban új ízt vihetünk eddigi menüsorunkba, családunk legnagyobb örömére.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila