Tablókiállítás a díszudvaron
Kultúra

Tablókiállítás a díszudvaron

Amrita Sher-Gil emlékest lesz a Halasi Média és Kultúra Kft. szervezésében Kiskunhalason, a városháza díszudvarán. A rendezvény július 9-én 18 órakor kezdődik. Tablókiállítás nyitja a programok sorát, Amrita Sher-Gil képzőművészeti munkái tekinthetők meg.

Amrita Sher-Gil magyar származású indiai festőművész. Kiskunhalasi kötődése, valamint a művészete előtti tisztelgés céljából rendez a Halasi Média és Kultúra Kft. július 9-én 18 órától zenés képzőművészeti estet a városháza díszudvarában.

Amrita Sher-Gil életművét Magyarországon kevésbé ismerik, Indiában viszont a 20. század egyik legnagyobb modern festőjeként tartják számon, aki új festészeti irányzatokat hozott létre.

Amrita élete első nyolc évét Magyarországon töltötte. Festőművészi hajlamai korán megmutatkoztak, már ötéves korában akvarelleket festett az édesanyja biztatására. 1933-ban a Három lány című képével bekerült a Párizsi Szalonba és elnyerte az Aranyérmet.

1938-ban Magyarországra utazott, hogy újra találkozzon gyerekkori szerelmével, Egan Viktor orvostanhallgatóval, aki első unokatestvére volt. Szülei tiltakozása ellenére 1938. július 16-án a fiatalok összeházasodtak. Ekkoriban egy ideig Kiskunhalason is éltek, mivel férjét katonaorvosnak osztották be a helyi kerékpáros zászlóaljnál. Itt festette egyik legismertebb alkotását Falusi piac (1938) címmel. Ezen a kiskunhalasi belváros néhány jellegzetes épülete is feltűnik: régi gimnázium, piac, református templom. 

amritaportre

Amrita Sher-Gil tárlatán köszöntőt mond a kiállítás védnöke, Őexcellenciája Rahul Chhabra, India magyarországi nagykövete. A magyar származású indiai képzőművész alkotásait Keserű Katalin művészettörténész ajánlja a közönség figyelmébe. Amrita Sher-Gil monumentális tablókiállítása 1 hétig látható majd. A kiállítás megnyitója után zenés irodalmi műsor következik a programban. A rendezvény keretében filmvetítésre is sor kerül. A résztvevők az indiai konyha ízeivel is megismerkedhetnek az est folyamán. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Pál László