Adventre hangolódva
Kultúra

Adventre hangolódva

Az V. Folk esten a Sergő zenekar népzenei koncertje mellett kézműves kiállítás is várta a vendégeket. A hagyományápoló rendezvénysorozat célja, hogy a népzene, néptánc még szélesebb körnek kinyíljon, ezt pedig jól kiegészíti egy-egy régi mesterség felelevenítése. Csordás Katalin viselet bemutatója, majd a kalocsai Fazekas Alkotóház kerámiái után ez alkalommal a szintén Kalocsáról érkező Dallos Zsoltné Edit mézeskalácsait láthatták, kóstolhatták, nyerhették meg a résztvevők.

 

 

 

Edit, már gyermek kora óta szüleivel együtt árult cukorkát és mézeskalácsot búcsúkon és vásárokon. A 80-as évek közepén egy mohácsi mézeskalács készítőnél leste el e különleges mesterség fortélyait. Férjével együtt 2007-ben Békéscsabán szereztek szakmai képesítést. Így lett a mézeskalács készítés a szakmájuk, hobbijuk és az életük.

Termékeiket a Hagyományok Háza zsűrizi, és különböző rendezvényeken, fesztiválokon értékesítik azokat. Minden nap új ötletekkel, motívumokkal próbálják életben tartani e míves hagyomány szépségeit. Az V. Folk esten bemutatót is tartott a népi iparművész címet viselő mézeskalács készítő, így mindenki közelről megcsodálhatta, hogy is készül egy-egy alkotás, így az advent előtti hetekben. 

Vadkerti Mónika

Még több cikk

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Homonyik Sándorral

Dallista Delhusa Gjon-nal

Dallista Delhusa Gjon-nal