A füstös ízek szerelmeseinek
Van, aki levesnek, van, aki tartalmas egytálételnek nevezi. Egy biztos, ha ebből valaki megeszik egy kiadós adagot, feltöltődik energiával jó pár órára.
Bableves füstölt sonkával
Hozzávalók: 50 dkg bab, 50 dkg füstölt sonka, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 db vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 cs. petrezselyem, 1 db kisebb zellergumó, 3 db krumpli, 1 db tojásból csipetke, só, bors, babérlevél zsír, liszt és pirospaprika a rántáshoz
Elkészítés: A babot egy éjszakára hidegvízbe áztattam. Másnap a sonkát egyben megfőztem félpuhára. Hagytam a főzővízben kihűlni, majd felkockáztam. Fazékba raktam a leszűrt babot és a felkockázott sonkát, felöntöttem vízzel (a sonka főzőlevét is használhatjuk), amikor pedig felfőtt, beleraktam a feldarabolt zöldségeket és a fűszereket. A csipetkéhez egy tojást sóztam és annyi lisztet adtam hozzá, amennyit felvett. Elcsipegettem, majd a levesbe szórtam. Amikor feljöttek a leves felszínére már meg is főttek. Elkészítettem a rántást: kevés zsiradékon megpirítottam a lisztet, hozzáadtam az összezúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Felöntöttem hidegvízzel, csomómentesre kevertem és a leveshez adtam. Megszórtam a felaprított petrezselyemmel, és pár percig forraltam. Amint elkészült, azon melegében tálaltam.
Kellemes időtöltést kívánok a konyhában minden kedves olvasómnak!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila