A hazai ízek kedvelőinek #4
A héten befejezem februári, hagyományos magyar ízeket bemutató minisorozatom. Találtam egy süteményt, melyről azt olvastam, hogy régóta ismert, igazi hazai édesség. Bevallom, eddig még nem találkoztam vele. Most azonban elkészítettem, s látva családtagjaim arcát, eldöntöttem, ezentúl gyakran visszatérő „vendég” lesz a vasárnapi asztalon. Gyorsan készül, szinte csak bedobunk mindent a tepsibe, a végeredmény mégis egy káprázatos finomság lesz.
„Szórt túrós” sütemény
Hozzávalók: 50 dkg túró, 30 dkg liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 5 dl tej, 2 marék mazsola, 4 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, fél csomag sütőpor
Elkészítés: A lisztet a cukorral és a sütőporral összekeverem. A 15 dkg vajat megfelezem, és az egyik felével kikenem a tepsit. Ezután beleszórom a lisztes egyveleg felét, a tetejére morzsolom a mazsolás túrót, és rászórok háromcsomagnyi vaníliás cukrot. Ezt megszórom a lisztes keverék maradékával és a vaj másik felét rámorzsolom. A tojásokat az utolsó csomag vaníliás cukorral felverem habosra, hozzáadom a tejet, ezt az egészet ráöntöm a süti tetejére. Előmelegített sütőben sütöm, és ha elkészült porcukorral megszórom.
Ezt a süteményt akkor is elkészíthetjük, ha nincs kedvünk boltba menni, és különleges hozzávalókat beszerezni, de mindenképp szeretnénk valamivel kedveskedni a családnak vagy a vendégeknek. A hűtőben, spájzban mindent megtalálunk ehhez a finom süteményhez, utána pedig mindössze pár percre lesz szükségünk, míg mindent a tepsibe teszünk.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila