Bagett finomságokkal töltve
Egy jó szendvics reggelire, tízóraira, uzsonnára, vacsorára is remek megoldás lehet. Próbáljunk meg túllépni a klasszikus margarin-párizsi verzión, s időnként próbáljunk ki valami újat!
Cubano szendvics
Hozzávalók a sült karajhoz: 1 kg sertéskaraj egészben, só, bors, olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, fél paradicsom, 3-4 db babérlevél, 100 ml víz, 200 ml fehérbor, 1 ek paradicsompüré, 1 tk pirospaprika, 1 tk oregánó, kakukkfű, 1 tk morzsolt majoranna, 1 tk fokhagymapor
A mártáshoz: 5 ek barbecue szósz, 1 tk narancslekvár, pár csepp Worcestershire szósz, 1 mk fokhagymapor, 1 csipet szárított oregánó, ½ db narancs kifacsart leve, só, bors
Szendvicshez: bagett, vaj, angol mustár, sonka, csemegeuborka, sajt
Elkészítés: A karajt alaposan sózzuk, borsozzuk, közben felhevítünk egy serpenyőt, amiben előpirítjuk a hús minden oldalát. Ha szép kérget kapott, tepsire tesszük, aláöntjük a vizet és a bort, köré szórjuk a durvára vágott hagymát, a cikkekre vágott paradicsomot és a babérleveleket. Lefedjük és 180 fokra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütjük. 1 óra elteltével kivesszük a húst, megkenjük a paradicsompürével és fűszerezzük pirospaprikával, oregánóval, majorannával, fokhagymaporral, meglocsoljuk kevés olívaolajjal és 15 percre visszarakjuk sülni, már fólia nélkül. Ha kész, félretesszük a húst pihentetni. Miután kihűlt, vékonyan felszeleteljük. Közben a mártáshoz összekeverjük a hozzávalókat egy kis tálban. A bagetteket elfelezzük, és forró serpenyőben lepirítjuk a vágott felüket. A bagetteket megkenjünk vajjal, a tetejét (belülről) mustárral is, ezután rétegezzük a szendvicset: sonka, a vékonyra szelt sült karaj, a mártás, felszeletelt csemege uborka, sajtszeletek. Végül az összeállított szendvicseket lepirítjuk a serpenyőben, közben aládobunk egy darabka vajat, hogy kívülről még ropogósabbra süljön.
Az eredeti receptet a Street Kitchen oldalon lehet megtalálni.
Rita asszony