Bográcsozzunk!
Többször ajánlottam már olyan ételeket, amiket könnyűszerrel elkészíthetünk a szabadban, bográcsban is. Most is egy ilyen finomság receptjét osztom meg olvasóinkkal.
Tarhonyás sertéspörkölt
Hozzávalók: 2 kg sertéshús, 250 g sertészsír, 600 g vöröshagyma, 3 db TV paprika, 3 db paradicsom, só, 5 gerezd fokhagyma, 3 tk őrölt kömény, bors, 2 tk majoranna, 4 csapott ek fűszerpaprika, 500 g tarhonya, 1 l víz
Elkészítés: A bográcsban a zsírt hevítjük, rádobjuk a felkockázott húst és erősen pirítani kezdjük. Ha kapott egy kis színt, akkor mehet bele a felaprított vöröshagyma, amit üvegesre párolunk és utána érkezhet az apróra vágott paprika és a paradicsom is. Sózzuk és hagyjuk addig rotyogni, míg a paradicsom szétesik és az egész a zsírjára pirul. Ekkor öntünk hozzá egy pohár vizet és vékonyra szeletelt fokhagymával, borssal, őrölt köménnyel és majorannával ízesítjük az alapot, majd forraljuk tovább. 3-4 kör felöntés-szaftjára pirítás után jöhet a fűszerpaprika, alapos elkeverés és annyi víz, hogy könnyebb pörköltszaft állaga legyen. Mikor már majdnem teljesen kész a hús, beleszórjuk a tarhonyát, majd kétszeres mennyiségű vizet öntünk hozzá és 20-25 perc alatt készre főzzük. Friss kenyérrel tálaljuk.
Ha önnek is van egy receptötlete, küldje el nekünk a szori.attila@halasmedia.hu címre!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila