Bon Appétit
Bár a francia konyha nem áll túl közel hozzám, ez a finomság azonban valamiért nagyon felkeltette az érdeklődésem. Elkésztettem, s amint megkóstoltuk, már tudtam, ennek a receptnek a Halasmédián a helye.
Francia rakott brokkoli
Hozzávalók: 1 kg brokkoli, 3 dl tejföl, 3 db keményre főtt tojás, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg reszelt sajt (fele füstölt volt), reszelt szerecsendió, őrölt fehérbors, só, zsemlemorzsa
Elkészítés: A megtisztított és darabolt brokkoliszárat 5 percre, a rózsákat kb. 3 percre lobogó, sós vízbe dobjuk, leszűrjük. A tojásokat tojásszeletelővel kockákra aprítjuk. 2 tojásfehérjéből csipet sóval nem túl kemény habot verünk. Egy nagyobb tálban a tejfölt elkeverjük 2 tojás sárgájával, a sajt felével, a reszelt fokhagymával, szerecsendióval, fehérborssal, sóval ízesítjük.
Az ízesített tejfölhöz keverjük a főtt brokkolit, az aprított tojást, lazán hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét. Egy tűzálló tálat kivajazunk a vaj felével, meghintjük zsemlemorzsával, beleöntjük a brokkolis masszát. A tetejére daraboljuk a maradék vajat, rászórjuk a reszelt sajt másik felét, és előmelegített 180 fokos sütőben (légkeveréssel) 15-20 perc alatt megsütjük. Önálló fogásnak, körítésnek kínálhatjuk.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila