„Brokkfiol”
Ha a nehéz ételek után egy húsmentes napra vágyik, e heti ajánlatom biztosan elnyeri az Ön tetszését is.
Rakott zöldségek hús nélkül
Hozzávalók: 50 dkg karfiol, 50 dkg brokkoli, 10 dkg vaj, 2 ek. étolaj, 20 dkg barna rizs, 3 dl tejföl, 2 db tojás, 1 db közepes nagyságú vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, törött paprika
Elkészítés: A brokkolit és a karfiolt rózsáira szedem, és sós-vegetás vízben felteszem főni. A vízbe 1-2 gerezd fokhagymát is rakok. Az étolajon megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, megszórom piros paprikával (pörkölt alapot készítek) majd belefőzöm a rizst. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje, sózom, borsozom.
A barna rizst hosszabb ideig kell főzni, mint a fehéret, ezért lehet, hogy időnként pótolni kell a főzővizet, de csak annyit, hogy mire megpuhul, ne legyen leve. A mikor minden megfőtt egy tűzálló tálat kivajazok, alulra kerülnek a brokkoli rózsák, amire egy-két darabka vajat darabolok. Következő a rizs, ezt beborítom a karfiol rózsákkal. A tejfölt elkeverem a tojással, megsózom és ezzel a keverékkel locsolom meg a tetejét. Én még pár szelet paradicsomot is szeleteltem rá. Rátördelem a maradék vajat, és 200 fokos előmelegített sütőben pirosra sütöm.
Jó étvágyat kívánok ehhez a finomsághoz!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila