Cuki ez a cukkini
Bár tisztában vagyok vele, hogy családomhoz hasonlóan a magyar emberek többsége inkább a húsból készült ételeket részesíti előnyben, igyekszem időről időre egy-egy kizárólag növényi alapanyagból összehozott finomságot az asztalra tenni. E havi menüsoromba egy tartalmas, cukkíniből sütött ételt „csempésztem be”. Részletek a tovább gomb mögött.
Rakott cukkini
Hozzávalók: 1/2 kg cukkini, 15 dkg gomba, 20 dkg sajt, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db sárgarépa, 5 dkg vaj, 1 tojás, 2 dl tejföl, 1-2 gerezd fokhagyma, 1/2 csokor metélőhagyma, őrölt fehér bors, só
Elkészítés:
A cukkinit megmosom, majd karikákra vágom. A finomra vágott hagymát vajon üvegesre megpirítom, hozzáadom a szeletelt gombát, a vékonyra karikázott sárgarépát. Sóval, fehér borssal, fokhagymával, apróra vágott metélőhagymával, petrezselyemmel fűszerezzük.
A cukkinit kivajazott jénaiba rakom, és rárakom a gombát, sárgarépát és befedem még egy sor cukkinivel. Ezután beborítom szeletelt sajttal. A tejfölt a tojással simára keverem, megsózom, és a tetejére öntöm. Előmelegített forró sütőben pirosra sütöm.
Ezt követően, a jó illatok hatására érkeznek meg a konyhába a családtagok, akik szinte egyszerre kérdezik meg, mi készül a sütőben. Tálaljunk fel egy-egy adagot a frissen sütött finomságból és gyűjtsük be az elismerő, kedves szavakat! Kérdéseiket, ötleteiket, javaslataikat a ritarecept@freemail.hu címen várom! Kellemes időtöltést kívánok a konyhában!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila