Dagad a sok finomságtól
„Kész az ebéd, gyertek az asztalhoz!” – vasárnap déli vezényszó, melynek hallatán az éhes családtagok néhány percen belül a konyhában teremnek, és szép csendben kanalazzák befelé az eléjük tett finomságokat. Ezen a héten egy olyan ételt készítünk, mely remélhetően a hús és a zöldség kedvelőt is lázba hozza majd.
Zöldséges töltött dagadó
Hozzávalók: 1 kg dagadó, 2 db zsemle, 2 db tojás, 1 csomag petrezselyem, 1 db vöröshagyma, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg gomba, 5 dkg paprika, 5 dkg kukorica, 10 dkg sárgarépa, só, borsikafű, fokhagyma, étolaj.
Elkészítés: A felszúrt dagadót megsózom, a hagymát apróra vágom és megdinsztelem. A sárgarépát kockára vágva, a gombát a zöldpaprikát felszeletelve , a leszűrt kukoricával, és a borsóval együtt a hagymára teszem. Együtt párolom, amíg a zöldségek már majdnem egészen megpuhulnak. Közben megsózóm, rakok bele borsikafüvet, reszelt fokhagymát ízlés szerint, megszórom az apróra vágott petrezselyemmel. Amikor kihűl a zöldséges keverék, hozzáadom a megáztatott és jól kicsavart zsemlét. A keveréket a dagadóba töltöm és hústűvel összetűzöm. Kiolajozott tűzálló tálba téve, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-35 percig fólia alatt párolom, majd leveszem a fóliát, és pirosra sütöm. Sütés után egy kicsit hűlni hagyom, és szeletelem. Burgonyával vagy salátával melegen és hidegen is remek!
További kérdéseiket, ötleteiket a ritarecept@freemail.hu címen várom. Kellemes időtöltést a konyhában!
Fotó: Szőri Attila