Dorka glutén- és laktózmentes felhőkuglófja
Receptek

Dorka glutén- és laktózmentes felhőkuglófja

A felhőkuglófot ajánlom kezdő életmódváltóknak, akik szeretnének sikerélményt a glutén- és laktózmentes sütés terén. Mindenképp kis adagokkal kezdjünk, ugyanis a gluténmentes lisztek máshogy viselkednek, mint a finomliszt. Ne bosszankodjunk sokat, ha elsőre mégsem sikerül: egy kísérlet, nem kísérlet.

Hozzávalók: (egy közepes vagy 10 kicsi kuglófhoz)
- 200 g gluténmentes liszt (Schär MIX IT)
- 2 tojás
- 125 g cukor
- 125 ml laktózmentes kefír
- fél csomag sütőpor
- 50 ml olaj
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 kk. vanília aroma

Elkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, az olajat és a kefírt. Ezt érdemes már egy nagyobb tálba összekeverni, amiben később az egészet összedolgozzuk. A tojásfehérje habot óvatosan hozzáadjuk a nagyobb tálban összekevert masszával, beleforgatjuk majd alaposan összekeverjük. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felét elkeverjük a vaníliával, a másik felét a kakaóval. A nagyobb kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzünk, majd felváltva beleöntjük a tésztákat, így majd felvágáskor mintás kuglófot kapunk. Kicsi szilikonformák esetén nem kell kivajazni, lisztezni csak beleöntjük ugyanígy megosztva a tésztákat. 180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 45 percig sütjük. A sütési idő változhat, így végezzünk 30-35 percnél tűpróbát. Jó étvágyat és jó gyakorlást kívánok!

Barcsik Dorka

Még több cikk

Tuti siker

Tuti siker

Ha farsang, akkor fánk

Ha farsang, akkor fánk

Ízletes tokány, Katától

Ízletes tokány, Katától

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol