Dorka glutén- és laktózmentes felhőkuglófja
A felhőkuglófot ajánlom kezdő életmódváltóknak, akik szeretnének sikerélményt a glutén- és laktózmentes sütés terén. Mindenképp kis adagokkal kezdjünk, ugyanis a gluténmentes lisztek máshogy viselkednek, mint a finomliszt. Ne bosszankodjunk sokat, ha elsőre mégsem sikerül: egy kísérlet, nem kísérlet.
Hozzávalók: (egy közepes vagy 10 kicsi kuglófhoz)
- 200 g gluténmentes liszt (Schär MIX IT)
- 2 tojás
- 125 g cukor
- 125 ml laktózmentes kefír
- fél csomag sütőpor
- 50 ml olaj
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 kk. vanília aroma
Elkészítés: A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, az olajat és a kefírt. Ezt érdemes már egy nagyobb tálba összekeverni, amiben később az egészet összedolgozzuk. A tojásfehérje habot óvatosan hozzáadjuk a nagyobb tálban összekevert masszával, beleforgatjuk majd alaposan összekeverjük. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felét elkeverjük a vaníliával, a másik felét a kakaóval. A nagyobb kuglófformát kivajazzuk, kilisztezzünk, majd felváltva beleöntjük a tésztákat, így majd felvágáskor mintás kuglófot kapunk. Kicsi szilikonformák esetén nem kell kivajazni, lisztezni csak beleöntjük ugyanígy megosztva a tésztákat. 180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 45 percig sütjük. A sütési idő változhat, így végezzünk 30-35 percnél tűpróbát. Jó étvágyat és jó gyakorlást kívánok!
Barcsik Dorka