Ebédre, vacsorára…
A burgonyát szinte végtelen számú formában elkészíthetjük, a különböző fűszerek, hozzávalók segítségével kedvünk szerint variálhatjuk. Ezúttal kétféle tölteléket használtam.
Töltött krumpli
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 2-3 ek. étolaj, só, bors, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg márvány sajt, 10 dkg vaj, 8 db közepes gomba, 10 dkg bacon
Elkészítés: A burgonyaszemeket hájastól, sós vízben félpuhára főzöm. Ezalatt a hagymát és a bacont apró kockára vágom, és 2 evőkanál vajon megsütöm. Hozzárakom a vékonyra szeletelt gombát. Ha a burgonya elkészült, akkor hosszában félbevágom, és a belsejüket átkanalazom. Vékony réteg maradjon a belsejéből, hogy tölthető legyen. A krumpli kivájt belsejét a vajjal, sóval és borssal összetöröm. Hozzáadjuk a hagymás gombát. Ezt a tölteléket belekanalazom a kivájt burgonyákba. A tetejét megszórom a sajttal. Kiolajozott tűzálló tálba sorakoztatom a töltött krumplikat, és előmelegített 200 fokos sütőben pirosra sütöm. Egy másik változat lehet, ha az összetört krumplit sűrített paradicsommal ízesítem, sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel fűszerezem. Sütés előtt a tetejére reszelt sajtot szórok.
Sok sikert kívánok a konyhában, egy hét múlva egy újabb finomsággal jelentkezem!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila