Édes és savanyú is egyszerre
Külön-külön az ananász és a sült csirkemell is finom. Ha pedig ez a kettő egy ételben szerepel, kapunk egy ízletes, remek fogást. Felesleges megvenni a boltban az előre gyártott, üveges ázsiai szószokat, könnyűszerrel elkészíthetjük minőségi alapanyagokból otthon, mi is.
Villámgyors ananászos csirke
Hozzávalók: 4 evőkanál étolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, fél kg csirkemell, 1 ananász pucolva, egy tk só, 3 ek méz, 3 ek ketchup, 2 ek szójaszósz, egy kisebb darab gyömbér, 1 ek 10 %-os ecet, fél citrom leve és lereszelt héja, egy ek étkezési keményítő
Elkészítés: A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk vagy aprítjuk, majd forró olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a felcsíkozott csirkemellet, ízlés szerinti sót és azt is megpirítjuk. Közben a szószhoz összekeverjük egy kisebb müzlis tálban a mézet, a szójaszószt, az ecetet, a ketchupot, gyömbért, valamint a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Egy negyed bögre vízben az étkezési keményítőt is csomómentesre keverjük, majd azt is hozzákavarjuk a szószhoz. Az ananászt és a szószt adjuk a húsos raguhoz, majd három-négy percig forraljuk, és már készen is vagyunk. Ha keményebb az ananász, vagy nem szeretjük, ha roppanós, akkor tegyük hozzá hamarabb a húshoz! Rizzsel, forrón tálaljuk!
Garantálom, hogy ha egy ilyen fogással kínálják meg vendégeiket, csak dicsérő szavakat fognak kapni az ebéd vagy a vacsora végeztével.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila