Egy gombóc halat kérek!
Igyekszem időről-időre megújítani, modernizálni a már jól ismert, hagyományos, magyar ízeket. Ezúttal a halászléből készítettem egy egészen érdekes tálalású változatot.
Hozzávalók:
Az alapléhez: 50 dkg hal, a ponty feje-farka, két nagy fej hagyma
További hozzávalók: 1,5 kg ponty, 2-3 evőkanál pirospaprika, egy zöldpaprika, egy hegyes erős paprika, 50 dkg haltej és ikra vegyesen, só
Halgombóchoz: 50 dkg pontyfilé, egy tojás, zsemlemorzsa, egy kis fej finomra vágott hagyma, apróra vágott petrezselyem, só, bors
Elkészítés: A pontyból félreteszem a halgombóchoz való mennyiséget, a többit 3-4 centi vastag szeleteket vágom, és besózom. Az alapléhez az apró halakat és a ponty fejét-farkát az összevágott hagymával és annyi vízzel, amennyi épp ellepi, lassú tűzön puhára főzöm, leszűröm, és a halhúst átpasszírozom. Az így kapott levet felöntöm a kívánt mennyiségűre vízzel, hozzáadom a feldarabolt paprikákat és felforralom. Ha forr, rászórom a pirospaprikát, hozzáadom a halszeleteket és a belsőséget, megsózom és készre főzöm. A halhúst ledarálom, és a többi hozzávalóval összekeverem. Kis gombócokat formázok belőle, és a felforrt, megpaprikázott halalaplében főzöm ki.
Ha Önnek is van egy kedvenc receptje, küldje el e-mailben az attila@halasmedia.hu címre!
Szöveg: Rita asszony
Fotó: Szőri Attila