Egy igazán tartalmas tokány
Szerencsére a magyar szakácskönyvek bővelkednek a tartalmas, ízletes ételekben. Ezen a héten egy klasszikust választottam, amit mindenféle modernizálás, változtatás nélkül, eredeti leírás szerint készítettem el. A család reakcióiból ítélve jól döntöttem.
Mészáros tokány
Hozzávalók: 80 dkg marhalapocka, 10 dkg füstölt szalonna, 2 pár virsli, 2 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg passzírozott paradicsom, 2 db paprika, 2 dl fehérbor, só ízlés szerint, bors ízlés szerint (őrölt), majoranna ízlés szerint
Elkészítés: A marhalapockát megmossuk, és hosszúkás csíkokra vágjuk. A feldarabolt szalonnát zsírjára sütjük, kivesszük, félretesszük. A zsírban megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd ugyancsak az apróra vágott fokhagymát. Felöntjük a borral, beletesszük a paradicsompürét, és folyamatosan keverve néhány percig főzzük. Belerakjuk a húst, sót, majoránnát, borsot és a 2 darab paprikát felkockázva. Lefedve pároljuk, időnként megkeverjük, és ha a hús zsírjára lesült, kevés vizet öntünk alá. Közben egy serpenyőben a felkarikázott virslit megpirítjuk. Ha a hús megfőtt, hozzáadjuk a sült szalonnát és a virslikarikákat. Pár percig együtt főzzük, majd petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Önnek is van egy jó receptje? Ha igen, küldje el a szori.attila@halasmedia.hu címre!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila