Egy igazi olasz finomság
Receptek

Egy igazi olasz finomság

Ha olasz konyháról beszélünk, mindenkinek a pizza, spagetti és a lasagne jut eszébe. Ezen a héten az utóbbit fogjuk elkészíteni. Talán mondanom sem kell, hogy ha tehetem, messziről elkerülöm a dobozos alapanyagokat. Nem lesz ez másként most sem, lássuk, hogyan készül a kiskunhalasi, házias lasagne!

Hozzávalók:
50 dkg lasagne-tészta, 20 dkg gomba, 2 db közepes hagyma, 50 dkg darált hús, 40 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl, 2 doboz sűrített paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, olaj, só.

Elkészítés:

1 vöröshagymát apróra vágok és a gombával együtt megdinsztelem. Elkészítem a kétféle mártást. Fokhagymás mártáshoz: besamelt készítek (5 dkg vaj + 5dkg liszt + 5 dl tejből), hozzáadom a reszelt fokhagymát, a tejfölt, és megsózom. Paradicsomos mártáshoz: az olajon megdinsztelek 1 apróra vágott vöröshagymát, rárakom a darált húst, amit kifehéredésig sütök, ezután hozzáadom a sűrített paradicsomot, 1 tk oreganót, 1 tk kakukkfüvet, 1 tk bazsalikomot, 4 ek ketchupot, ízlés szerint sót, borsot. Ha túl sűrű lenne a mártás, vízzel felöntöm, és összeforralom. Kivajazom a sütőedényt, alulra rakok egy keveset a fokhagymás mártásból. Rárakok egy réteg tésztát, úgy, hogy a szélek takarják egymást (ettől sütés közben a tésztasorok hullámosak lesznek). Ezután következik a gomba, rá a paradicsomos mártás. Tovább rétegezem: tészta, fokhagymás mártás, tészta, gomba paradicsomos mártás. A tetejére tészta kerül. Sütéskor, a hőlégkeveréses sütőt 200 fokra előmelegítem. Fóliával letakarom a sütőedényt és kb. 15 percig így sütöm. Ezután a fóliát leveszem, (ekkorra a tészta megpuhul és nem szárad ki) megszórom a reszelt sajttal és még kb. 20 percig sütöm.

Saját tapasztalatból mondom, hogy ez biztosan a család egyik kedvence étele lesz! Felesleges bolti, dobozos lasagnet tenni az ebédlőasztalra, hisz mint kedves Olvasóink is láthatják, otthoni hozzávalókból is könnyen elkészíthetjük ezt a finomságot. Jó étvágyat kívánok!

Rita asszony
fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Krémesítjük a krumplit

Krémesítjük a krumplit

Könnyed gasztrotipp

Könnyed gasztrotipp

Magyaros házikolbász

Magyaros házikolbász

Brokkoli + karfiol = brokkfiol

Brokkoli + karfiol = brokkfiol