Egy olasz klasszikus
Van egy étel, ami szerintem minden magyar háztartásban rendszeres szereplője a családi ebédeknek. Az már más kérdés, hogy mindenki másképp készíti. Van, aki „bolti porból”, van, aki pácolt bélszínből, én most azonban egy olyan verziót hoztam el, ami egyszerű és egyben pénztárcakímélő is.
Bolognai spagetti
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 szál zellerszár, 1 szál sárgarépa, 2 - 3 ek olívaolaj, 500 g darált sertéshús, frissen reszelt szerecsendió, 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 300 ml vörösbor, 500 ml passata (passzírozott paradicsom), 100 ml tej, 300 ml víz, spagetti vagy makaróni tészta, 80 g reszelt parmezán (vagy bármilyen sajt)
Elkészítés: A raguhoz a vöröshagymát finomra vágjuk, a zellerszárat és a répát lereszeljük, majd a felforrósított lábasban, kevés olívaolajon jó alaposan lepirítjuk őket. Hozzáadjuk a darált húst, amit szintén magas lángon lepirítunk. Jöhet hozzá a felaprított fokhagyma, reszelt szerecsendió, só és bors. Felöntjük a vörösborral, amivel 5 percig rotyogtatjuk a ragut, jöhet hozzá a passata, a tej és a víz is. A ragut 45 percen keresztül, közepes lángon készítjük el. A tésztát sós vízben kifőzzük, szedünk rá a raguból és meghintjük a reszelt sajttal.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila