Egy tökéletes előétel
Vannak ételek, ahol az ízek olyannyira harmóniában vannak, hogy kóstolásukkor gyakorlatilag felrobbannak az ízlelőbimbók a szánkban. Mostani ajánlatom könnyed előételnek, de akár főfogásnak is remek választás lehet. Azok, akik picit is idegenkednek a tengeri herkentyűktől, most picit hunyják be a szemüket.
Garnélás rizottó
Hozzávalók: 400 g rizottó rizs, 5 gerezd fokhagyma, 100 g vaj, extra szűz olívaolaj, 400 g koktélgarnéla, 100 g parmezán, 10 szál friss metélőhagyma, ízlés szerint só, bors, 1 l csirkealaplé, 1 dl száraz fehérbor
Elkészítés: Egy serpenyőben olívaolajt és 1 evőkanál vajat hevítek, amin pár percig 3 gerezd fokhagymát megpirítok. Erre rádobom a lecsöpögtetett garnélákat. Körülbelül 5 perc alatt átforgatom a fokhagymás-vajas olívaolajon. Egy kevés olívaolaj és vaj keverékén 2 gerezd fokhagymát megpirítok, hozzáadom a rizst és elkezdem pirítani, míg üveges nem lesz. Ráöntöm a bort, hagyom, hogy magába szívja. Mehet rá az első merőkanál alaplé és az apróra vágott metélőhagyma. Addig adagolom az alaplevet, míg el nem fogy. Egy merés, egy alapos kavarás, ha pedig elitta a rizs, jöhet a következő merőkanál alaplé. Ha elfogyott az alaplé, hozzákeverem a garnélás ragut a rizshez, plusz teszek bele 3 evőkanál vajat és 100 g parmezánt. Ettől az íze is és az állaga is mennyei lesz. Parmezánnal, metélőhagymával díszítve tálalom.
Ugye milyen fantasztikusan hangzik? Készítse el Ön is bátran!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila