Egy újabb tölthető növény
Ízletesen elkészített zöldségekből szerintem soha nem lehet elég. Éppen ezért választottam most is egy ilyen finomságot. Azt vallom, ha megfelelő ízesítéssel és némi husival tálaljuk a kertben termett dolgokat, azok is örömmel fogyasztják majd, akiktől alapból távol állnak az ilyen növények.
Töltött padlizsán
Hozzávalók: 2 db padlizsán, 20 dkg darált sertéshús, 1 db póréhagyma, 1 db zsemle, 1 db tojás, 2 szál rozmaring (friss), 2 ek olívaolaj, 100 g tejföl, 100 g sajt, só ízlés szerint, bors ízlés szerint
Elkészítés: A padlizsánokat félbevágjuk, és egy evőkanál segítségével a belsejét kikanalazzuk úgy, hogy kb. 4 mm vastag hús maradjon a héjon. A kivájt padlizsánt apró kockára vágjuk. Egy serpenyőben a póréhagymát és a padlizsánt olívaolajon megfuttatjuk, majd a darált húst hozzátesszük, és addig sütjük, míg kifehéredik, majd zsemleszínűvé nem válik. Ekkor sózzuk, borsozzuk, és a szárától megtisztított, apróra vágott rozmaringot hozzáadjuk. Egy zsemlét langyos vízbe beáztatunk (kb. fél percig), majd jól kicsavarjuk, és egy tálba morzsoljuk, hozzáadjuk a tojást, és a húsos masszát és az egészet jól összedolgozzuk. A padlizsánok héját, megtöltjük a masszával, és egy kivajazott tűzálló tálba helyezzük el. Fóliával lefedve 30 percig sütjük 190°C-on, alsó-felső sütési módon. A fólia eltávolítása után tejföllel és sajttal meghintjük, és további 15-20 percig grillezzük, amíg szép aranyszínűre sül a padlizsán.
A tavasz a zöldségek ideje. Ne hagyjunk ki mi sem egyetlen olyan lehetőséget sem, amikor friss, ízletes növényeket tehetünk a családi étkezőasztalra!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila