Extra finom húsvéti sonka
Jön a húsvét, szinte minden családnál főtt sonka kerül majd az asztalra. De mi lenne, ha idén nem a hagyományos módszer szerint készülne ez a finomság. Mutatok egy új, egészen egyedi ízvilágú verziót.
Mázas sonka
Hozzávalók: 1,5-2 kg-os füstölt, kötözött lapockasonka, 2 sárgarépa, 1 póréhagyma, 1 fej hagyma, 1 csokor újhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 levél babérlevél, só, 1 ek egész színes bors, 300 g baracklekvár, 3 ek balzsamecet, 1 narancs leve, 100 ml vörösbor, egész szegfűszeg
Elkészítés: Egy nagyobb lábosba vizet öntünk – fontos, hogy beleférjen kényelmesen a sonka és a zöldségek is. A zöldségeket a sárgarépától a fokhagymáig közepes darabokra vágjuk, a sonkával együtt beletesszük őket a vízbe, és elkezdjük forralni. Ezután fűszerezzük: beletesszük a babérlevelet és a színes borsot, ízlés szerint sózzuk. A sonkát addig főzzük, amíg meg nem puhul.
Ha kész, kiszedjük a főzővízből, és amíg hűl, elkészítjük a mázat. Egy kisebb lábasban alacsony lángon összeforraljuk a hozzávalókat, kb. az ötödére. A sonkáról eltávolítjuk a hálót, és a bőrét egy éles késsel bekockázzuk, majd alaposan megtűzdeljük szegfűszeggel. Egy tepsibe teszünk egy rácsot, és ráállítjuk a sonkát, majd elkezdjük ráönteni a mázat, melyet egy ecset segítségével egyenletesen eloszlatunk rajta.
200 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, figyelve, hogy legyen szép barna a máz rajta. Ha kész, hagyjuk kicsit lehűlni, a szegfűszegeket eltávolítjuk, és úgy szeleteljük fel a sonkát.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila