Extraédes desszert
Receptek

Extraédes desszert

A hétvégén többféle desszert is készült nálunk, az egyiket a menyem sütötte. Nagyon finom volt, így mindenképpen meg szerettem volna osztani a receptet olvasóimmal.

Fahéjas-pudingos rúd

Hozzávalók:
Tészta: 60 dkg finomliszt, 1 tk só, 3 ek cukor, 1 tojás, 2 tojássárgája, 3 dl langyos tej, 6 dkg puha vaj, 3 dkg friss élesztő
Töltelék: 6 dl tej, 4 ek cukor, 2 cs vaníliás (vagy másmilyen ízű pudingpor), 8-10 dkg vaj
Szóráshoz: 5-6 ek cukor, 1 ek fahéj, 2 ek olvasztott vaj

Elkészítés: A töltelékhez a pudingot a szokásos módon megfőzzük, majd ha kihűlt, akkor kihabosítjuk a vajjal. A tejet meglangyosítjuk és egy teáskanál cukorral elkeverjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Pár percig hagyjuk, míg az élesztő felfut. Addig egy táljába mérjük a többi hozzávalót, hozzáadjuk az élesztős tejet is és elkezdjük összegyúrni. A végén dolgozzuk bele a puha vajat is. A tésztát alaposan kidolgozzuk. Langyos helyen 45-50 percig pihentetjük. Lisztezett felületre borítjuk, és 12 részre osztjuk. A darabokat gömbölyítjük, majd egyesével hosszú téglalapokká nyújtunk. Az egyik végén az egyharmad részét ujjnyi széles csíkokra vágjuk, majd a középső harmadra kenünk a töltelékből. A tészta széleit ráhajtjuk, majd feltekerjük az üresen hagyott rész felől. A megformázott tésztát sütőpapíros tepsire fektetjük, egy ruhával letakarjuk és kb 45-50 percen keresztül pihentetjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 170 fokra. A megkelt kifliket 12-15 perc alatt sütjük pirosra. Míg sülnek megolvasztunk két evőkanál vajat és összekeverjük a cukrot a fahéjjal. A kifliket amint kivesszük a sütőből megkenjük olvasztott vajjal, majd meghempergetjük a cukros fahéjban. Rácsra téve kihűtjük.

Rita asszony
fotó: Szőri Attila

Még több cikk

Könnyed gasztrotipp

Könnyed gasztrotipp

Tepsis finomság

Tepsis finomság

Szarvas ugrott a bográcsba

Szarvas ugrott a bográcsba

Magyaros házikolbász

Magyaros házikolbász