Fenséges édesség
Bevallom, e heti finomságunk eddig valamiért kimaradt a repertoáromból. Most azonban úgy döntöttem, nem várok tovább, elkészítek egy igazi, házi császármorzsát, persze Rita asszonyosan.
Császármorzsa
Hozzávalók: 20 dkg búzadara, 15 dkg liszt, 1/2 liter tej, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 4 tojás, 4 evőkanál porcukor, 10 dkg vaj, csipet só
Tálaláskor: porcukor, baracklekvár
Elkészítés: A búzadarát, a lisztet és a tejet csomómentesen elkevertem. Belereszeltem a citrom héját, hozzáadtam a mazsolát és a sót. Lefedtem és hűtőben, egy egész éjszakát állni hagytam. A tojássárgákat a hűtőből kivett masszához kevertem. A tojásfehérjéket az átszitált porcukorral kemény habbá vertem, és óvatosan hozzáforgattam a tésztához.
Serpenyőben felolvasztottam a vaj felét, és a massza felét beleöntöttem. Közepes lángon sütöttem, amikor a tészta alja megszilárdult, egy fakanállal negyedeltem, és a negyedeket átfordítottam. Miközben a tészta másik oldala sült, apróra daraboltam, tördeltem, forgattam a morzsákat, hogy minden oldalról szépen piruljanak. Ugyanígy sütöttem meg a második adagot is. Amikor elkészült tálra kiszedtem, porcukroztam, és a lekvárral meglocsoltam.
Véget ért négyfogásos, márciusi sütikörképem! Jövő szerdán egy újabb finomsággal jelentkezem. Addig is sok sikert a konyhában!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila