Francia húsleves főszerkesztő módra
Receptek

Francia húsleves főszerkesztő módra

Mindig örülök, ha vendég érkezik a házhoz. A szó szoros értelmében, de itt, a rovatban is szívesen látom a különleges receptet ajánlókat. Invitálom is szeretettel a háziasszonyokat és lányokat, hogy osszák meg velünk kedvenc receptjüket! Ezúttal főszerkesztőnk, Supka Éva ragadott fakanalat, és bár elmondása szerint túl sok ideje nincs a konyhára, de ha igazán ünnepire kell fogni a főzést, akkor a francia húsleves még mindig bevált és tetszetős, noha kissé macerás, de állítja, hogy megéri a fáradozás.


Hozzávalók: Négy szelet marhahús, (vendégség létszámától függ) ugyanennyi csirke,- vagy pulykamell, fűszerekkel ízesített klopfolt változata, zöldfűszerek, kerti zöldségek.

Elkészítés: A húsokat egymás tetejére fektetjük, majd egy kelkáposztalevelet helyezünk rá, de helyettesíthetjük zöldség zöldjével is, akár mindkettő is lehet. Ezután egy közepes méretű sárgarépát feltekerünk a húsokkal és alufóliába csavarva, a fazék aljára helyezzük a fóliahengereket. (A sárgarépát lehet felezni hosszába, a másik felét pedig zöldség gyökérrel kiváltani, így még szebb lesz.) Felengedjük vízzel és a húslevesek főzési szabálya szerint beízesítjük borssal, fokhagymával, egy kis kakukkfűvel és egész fej vöröshagymával. (Érdemes rajta hagyni a külső héját, mert nagyon szép színt ad a levesünknek.)

Lassú tűznél főzzük puhára a húshengereket , amit ugyanúgy kell a forrásig habozni, ahogy egyébként szokás. Fontos, hogy ne hagyjuk lobogni, mert zavaros lesz az egyébként szép leves. Amikor elkészült, a fóliában hagyjuk kihűlni a húsokat. Kihűlt állapotban, megszabadítjuk a tekercseléstől, majd éles késsel karikára vágjuk, igazán tetszetős, színes levesbetétet kapunk. Akár előző nap is elkészíthetjük, hiszen fontos, hogy forró levet szedjünk a hűvös húsra.

De bármily hihetetlen, a negyven fokos melegben, hűtött állapotban is kiváló! Grízgaluskával gazdagíthatjuk, néhány friss szál zöldséglevéllel díszítjük. Ha még igazán el akarjuk kápráztatni a vendégeinket, díszítésként készíthetünk sárgarépa-gyűrűket. Egészbe megfőzünk két-három nagyméretű répát, majd ugyanabba lébe kis fej kelkáposzta leveleket párolunk annyira, hogy ne essen össze. A répákat ujjnyi szeletekre karikázzuk és óvatosan kinyomjuk, vagy vágjuk a közepét. Az így kapott gyűrűbe pedig belehúzunk egy feltekert káposztalevelet. Egy tányérba egy gyűrű bőven elég!

Jó főzőcskézést és jó étvágyat!

Még több cikk

Magyaros házikolbász

Magyaros házikolbász

Egy nem létező étel

Egy nem létező étel

Ízletes tokány, Katától

Ízletes tokány, Katától

Tuti siker

Tuti siker