Frissítően savanykás
Egy klasszikus desszertet választottam, amihez egy kellemesen fanyar kiegészítőt ajánlok. Gyorsan elkészíthető, így akár váratlan vendégeket is meglephetünk ezzel a finomsággal.
Rizsfelfújt citromöntettel
Hozzávalók: 300 g rizs, 300 ml víz, 800 ml tej, 5 tojás, 80 g kristálycukor, 20 g vaj, só, vaníliás cukor, reszelt citromhéj, zsemlemorzsa
Az öntethez: 250 ml víz, 15 dkg cukor, 1 egész citrom
Elkészítés: A kiválogatott, megmosott rizst annyi milliliter, forrásban lévő, gyengén sós vízbe szórjuk, amennyi gramm a rizs, és megforraljuk. Amikor a víz kezd elfogyni, felengedjük a rizs minőségétől függően körülbelül háromszoros mennyiségű forró tejjel. Lassú tűzön, gyakran megkeverve a rizs puhulásáig, kissé elkásásodásáig főzzük. Ekkor levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. A tojások sárgáját előbb cukorral, majd kevés vajjal habosra keverjük. Beletesszük a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd alaposan eldolgozzuk a tejberizzsel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd több lépésben adjuk a rizshez, ezzel lazítjuk. Vajjal kikent, zsemlemorzsával kihintett sütőformába öntjük. Egy nagyobb tepsit félig megöltünk vízzel, ebbe állítjuk bele a sütőformát, s így helyezzük be a 120-130 fokos sütőbe. Ezalatt elkészítjük a citromöntetet. A citrom héját lereszeljük, majd karikákra vágjuk a gyümölcsöt. A vizet a cukorral, a citromkarikákkal, valamint a citrom lereszelt héjával összekeverünk és felforralunk, majd addig főzzük míg, a cukor teljesen elolvad. Akkor jó, ha nagyjából mézsűrűségű lesz. A megsült rizsfelfújtat tányérra borítjuk, s mellé kínáljuk az öntetet.
Találkozunk egy hét múlva, addig is várom kedvenc receptjeiket a szori.attila@halasmedia.hu e-mailre.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila