Gigantikus élvezet
A világ egyik legnépszerűbb étele a hamburger. Szinte nem ismerek olyan embert, aki ne fogyasztana el egy minden finomsággal megtöltött zsemlét a nap bármely szakában. Ha családi összejövetelkor burgert szeretnénk a vendégek elé tenni az asztalra, nem aprózhatjuk el a dolgot. Így született meg ez a több mint 2 kilós óriás csemege.
Megahamburger
Hozzávalók:
A hamburgerzsemléhez: 60 dkg liszt, 4 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 4 dkg cukor, 6 dkg margarin, 1 kávéskanál só, 1 db tojás (a kenéshez)
A hamburgerhúshoz: 1 kg darált hús, 2 nagy fej hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 db tojássárgája, só, bors, ételízesítő, petrezselyem, bazsalikom,
valamint: saláta, sajt, ketchup, mustár, majonéz, paradicsom, uborka, hagyma
Elkészítés: A hamburgerzsemléhez az élesztőt felfuttatom a cukros tejben. A margarint meglangyosítom, majd az egészet összegyúrom a liszttel és a sóval. A kész tésztából 1 hatalmas zsemlét formázok, és 25 percig kelesztem. Megkenem a felvert tojással, ezután szép pirosra sütöm (kb. 180-200 fokon). A hamburgerhúshoz a darált husit összegyúrom az aprított hagymával és fokhagymával, valamint a többi hozzávalóval, 1 órát pihentetem hűtőben, hogy összeérjenek az ízek, majd egy nagy pogácsát formázok a masszából (lehet egy nagyot vagy több kicsit készíteni), és kisütöm. A zsemlét félbevágom, és megtöltöm a húspogácsával, salátával, sajttal, hagymával és még tetszés szerinti ízesítőkkel.
Családom már több alkalommal is igazolta, hogy ezzel a rendhagyó méretű étellel nem lehet bakot lőni. Garantált a siker, minden egyes falatnál.
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila