Hull a szilva a fáról...
...egyenesen bele a héten elkészítendő lepényünkbe. Augusztusi menüsorunkat egy igazán üdítő édességgel zárjuk, mely egyaránt népszerű a gyümölcsök és a sütemények kedvelői között is.
Szilváslepény
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, csipet só, 12 dkg cukor, 2,5 dkg porcukor, 1 kg szilva, 5 dkg mandula (vagy dió), 2 k.k. fahéj, 7,5 dkg vaj, 1 tojás.
Elkészítés: A langyos tejbe az élesztőt belemorzsolom, 1 evőkanál cukrot rászórok. A lisztet, az olvasztott vajat, csipet sót, 1 tojást, a maradék cukrot és az élesztős tejet összekeverem. (robotgéppel is jó). Akkor már jó ha a tészta, ha elválik az edény falától. Kis liszttel megszórom és konyharuhával letakarva kb. 30 percig pihentetem.
Közben a szilvát előkészítem, magozom, negyedekre vágom, cukorral, 1 kávéskanál fahéjjal megszórom. A tésztát vajazott-lisztezett tepsibe fektetem, majd a szilvákat a tetejére sorakoztatom, amilyen sűrűn csak lehet.
Végül apróra vágott mandulával (vagy dióval) megszórom. 220 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütöm. Sütés után 1 kávéskanál fahéjjal elkevert 2,5 dkg porcukrot szórok a tetejére. A legfinomabb, ha langyosan fogyasztjuk.
Kedves háziasszonyok! Irány a piac, szerezzünk be egy kis friss szilvát és készítsük el családunknak ezt a finomságot! Ha kérdése, ötlete, javaslata van, írjon levelet a ritarecept@freemail.hucímre!
Rita asszony
fotó: Szőri Attila