Hús is, zöldség is
Véleményem szerint meg kell találni egy ételben az ideális hús-zöldség arányt. Mostani ajánlatomra ez tökéletesen igaz.
Zöldbabos sertéstokány
Hozzávalók: 60 dkg sertéscomb, 30 dkg zöldbab, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 1 mokkáskanál köménymag, 2 dl tejföl, 2 evőkanál finomliszt, só ízlés szerint, őrölt fekete bors
Elkészítés: A sertéscombot és a szalonnát csíkokra, a hagymát apróra, a paprikát, paradicsomot kockákra vágjuk. Ha friss zöldbabunk van, akkor azt is 2-3 centisre daraboljuk. A szalonnát kiolvasztjuk. Rátesszük a vöröshagymát és üvegesre pároljuk. Belenyomjuk a fokhagymát, rászórjuk a köményt. Egy-két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot és kb. 10 percig dinszteljük. Rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk. Kevés vizet aláöntve félpuhára pároljuk, majd beletesszük a babot. Ha konzerv babunk van, azt csak akkor tegyük bele, ha a hús már puha. Ha a hús és a bab is megpuhult, behabarjuk a liszttel elkevert tejföllel. Forrás után levehetjük a tűzről. Párolt rizst, galuskát, vagy főtt tésztát adhatunk mellé köretnek.
Rita asszony
fotó: Szőri Attila