Ínyenc zöldségleves
Egy igazán házias levesnek nincs párja. Piaci vásárlásaim során mindig veszek friss karalábét, melyből most egy kellemesen fűszeres levest fogok készíteni. Próbálják ki Önök is bátran!
Hozzávalók: 2 db zsenge karalábé, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. olaj, 2 szál sárgarépa, 1 db vöröshagyma, egy csokor zöldpetrezselyem, 1 ek. liszt, ételízesítő, só ízlés szerint.
Elkészítés: Az olajon megdinsztelem a szeletekre vágott fokhagymát, és a nagyobb darabokra vágott vöröshagymát. Miközben megtisztítom a répákat, majd rákarikázom a hagymákra. Együtt dinsztelem tovább. Ezután a feldarabolt karalábét is a zöldségekhez adom, és még pár percig tovább dinsztelem. A lisztet rászórom zöldségekre, alaposan átkeverem, és felöntöm vízzel. Fűszerezem, megszórom az apróra vágott petrezselyemmel, majd fedő alatt puhára főzöm. Levesbetétként én daragaluskát készítettem hozzá. 1 tojás, 3 evőkanál búzadara, késhegynyi szódabikarbóna. A hozzávalókat összekeverem, kb negyedórát pihentetem, és a lassan forró levesbe szaggatom.
Egy hét múlva egy húsos főétellel folytatom júliusi menüsorom. Jó étvágyat kívánok a leveshez!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila