Ízletes nedű
Jön a nyár, egyre több folyadékot kell bevinnünk szervezetünkbe. Mivel a bodzának éppen most van a szezonja, nem is lehet kérdéses, miből készítünk szörpöt a héten. A receptet, anyósomtól kaptam, aki évtizedek óta látja el családunkat ezzel a finom itallal.
Házi bodzaszörp
Hozzávalók: 2 l víz, 2 kg kristálycukor, 20 g citromsav, 2 db citrom, kb. 20-25 db bodzavirág
Elkészítés: Az üvegeket alaposan kimossuk. A bodzavirágokat hideg vízbe mártjuk, jól lerázzuk, a citromokat megmossuk, és karikára vágjuk. Az üvegekbe elosztjuk a bodzavirágokat (minél több van benne, annál jobb, ha leforrázzuk, úgyis összemegy). Az üvegekbe beletesszük a citromkarikákat. A vizet feltesszük forralni egy lábasba. Ha felforrt, akkor minden literhez 1 kg cukrot hozzáöntünk. Időnként megkeverve felolvasztjuk a cukrot, és ha újra felforrt, hozzáadjuk a citromsavat. Kb. 1 percig még főzzük, majd az üvegekbe töltjük a virágokra. Folpackot teszünk a tetejére, és ha van, rácsavarjuk a tetejét, vagy befőttes gumit teszünk rá. 5 napig érleljük, majd leszűrjük üvegekbe. 1-2 hónapig hűtés nélkül eláll a kamrában, de hűtőben akár 6-8 hónapig is.
Nincs sok idő várakozni, hiszen bodzát csak most tudunk beszerezni. Irány a konyha, készítsünk házi szörpöt!
Rita asszony
Fotó: Szőri Attila